Maliye Bakanlığı “Yatırım Teşviğinde” Yol Ayrımında!
Bundan yaklaşık 18 yıl önceydi, İzmir’de İMKB’de işlem gören bir şirkette Ticaret Lisesi stajyeri olarak çalışmaya başlamıştım. Kendisi ile ilk tanışmam o günlere rastlar, departman müdürümüz, yeni ve büyük bir yatırıma başladığımızı bunun için teşvik belgesi aldığımızı ve bu nedenle bu yatırımın tüm bilgi ve belge akışından bir kişinin sorumlu olmasının yatırım teşvik belgesinin kapanması aşamasında çok önemli olduğunu uzun uzun anlatmıştı.
Belki de meslekte aldığım ilk önemli sorumluluk olması nedeniyle Yatırım İndirimi uygulamalarına hep duygusal bir ilgim olmuştur, bu sebeple de yayınlanan mevzuatlar, çıkan kararlar oluşan sorunlar hep birinci derece de gündemimde olmuştur. Denetim sektörüne geçtikten sonra da bu alanda oldukça çalışmam oldu.
Geçmişten gelen yatırım indirimi hakları nedeniyle 2003 yılında yayınlanan 4842 sayılı kanundan itibaren ciddi bir orta oyunu oynanıyor. Tarihsel süreci anlatmak olan biteni yazmak mini bir el kitabı olacağından bu yazımızda sadece o dönemlerdeki yazılarımıza atıfta bulunarak bugüne geleceğiz.
-/-
· Hürriyet Gazetesinin “Ege” ekinde Ekim-2007 ayında yayınlanan “Kanayan Yara Yatırım İndirimi” başlıklı yazımız 2003’den 2007’ye kadar yaşanan sürece ışık tutuyordu. (Yazı başlığından detayına ulaşabilirsiniz)
Bu süreçte yani 2003 – 2007 arası;
1) Geçmişten gelen % 100 oranlı yatırım indirimi haklarına % 19,8 Stopaj getirilmiş,
2) Yatırım İndirimi Hakkı % 100’den % 40’a düşürülmüş,
3) Herkes % 20 vergi öderken Yatırım İndiriminden yararlananlara % 30 Kurumlar Vergisi uygulaması getirilmiş,
4) 31.12.2008’ kadar kullandın yoksa birikmiş müktesap haklarını silerim uygulaması getirilmiştir.
-/-
· Bu konudaki ikinci yazımız İzmir SMMM Odası’nın Dayanışma Dergisinde Mayıs-2008’de yayınlanan “Bir Devir Kapanıyor” başlıklı yazımız oldu. (Yazı başlığından detayına ulaşabilirsiniz)
Bu süreçte yani 2007 -2008 arası;
1) Gelir İdaresi 1. Geçici Vergi döneminde yatırım indirimi tercihimizi kesin olarak yapmamızı istemiş,
2) Kurumlar Vergisi beyannamesinden Devreden Yatırım İndirimi satırını kaldırarak ve beyanname üzerinde devir yapmayarak geçmişten gelen haklarımızı yok ettiğini eleştirmiştik.
-/-
· Üçüncü yazımız ise “Bana ne Teşvik Sistemi’nden” başlığı ile Haziran – 2010 ayından itibaren arşivimizdeki yerini aldı. (Yazı başlığından detayına ulaşabilirsiniz)
Bu süreçte 2008 – 2010 arası;
1) Hükümet Yeni bir Teşvik Sistemi Açıklamış, (Yeni Teşvik Sistemi E-Kitap)
2) Anayasa Mahkemesi geçmişten gelen hakların kaybolmasına engel olmuş,
3) Ancak Gelir İdaresi yeniden bir düzenleme yaparak Yatırım İndirimi Haklarını Matrahın % 25’i ile kısıtlamış,
4) Gelir İdaresinin yıllara sari olarak yatırımcılara savaş açmasından dolayı Yeni Teşvik Sistemi önemli yenilikler getirmesine rağmen umduğu ilgiyi bulamamıştı.
-/-
Netice’de 2003 yılında 4842 sayılı kanunla başlayan “Yatırım İndirimi” orta oyununda günümüze geldik. Yaklaşık 1-2 aydır ilgili Bakan ve Bürokratlar tarihimizin en önemli teşvik paketinin hazırlandığını en kısa sürede duyurulacağını panellerde oturumlarda dile getiriyorlar.
Anayasa Mahkemesi yeni yatırım teşvik sistemini ortaya koymadan eskisindeki sorunlarınızı çözün der gibi 09.02.2012 tarihinde % 25’lik üst sınır maddesini iptal etti.
Bununla da yetinmedi, geçmiş tecrübelerden hareketle siz karar yayınlanmadı dersiniz yola devam edersiniz iptal kararını sonuçsuz bırakırsınız diyerek yürütmeyi derhal durdurarak 2011 yılı Kurumlar Vergisi beyanlarında ve 2012 yılı Geçici Vergi Beyanlarında geçmişten gelen yatırım indirimi haklarının kullanılmasının önünü açtı.
Şimdi Maliye Bakanlığı’nın önünde iki seçenek var
1) Gelir İdaresi bürokratları vasıtasıyla yeniden masaya oturup yeni varyasyonlar yeni tebliğler, yeni kararnameler çıkararak savaşa devam edebilirler,
2) 2003 ten beri yatırımcıları hayatından bezdiren “Bana ne Teşvik Sistemi’nden” dedirten uygulamalarından vazgeçip yatırımcı ile barışırlar ve yakın zamanda açıklanması muhtemel Tarihimizin En Büyük Yatırım Paketinin güvenilirliğini sağlamaya çalışırlar.
0
There are 0 comments