Herhalde bizden başka herhangi bir ülkede bu kadar çok insanın akıbetini beklediği bir konu bu kadar uzayamaz bu kadar karışamaz.
İsterseniz kısa kısa hatırlayalım.
-Denetim Zorunlu Oldu: 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Anonim Şirketlerin, Limited Şirketlerin ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerinin bağımsız denetimden geçmesinin zorunlu olduğunu düzenledi.
– SMMM ve YMM’ler Görevlendirildi: 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Denetçi olabilecekler olarak, ortakları yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan bir bağımsız denetim kuruluşu olabilir. Orta ve küçük ölçekli şirketler için bir veya birden fazla yeminli mali müşaviri veya serbest muhasebeci mali müşaviri denetçi olarak seçebilirler şeklinde düzenleme yaptı.
– Yetki Sanayi Bakanlığında: 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bağımsız denetim kuruluşlarının nasıl olacağını belirleme yetkisini Sanayi ve Ticaret Bakanlığına Verdi.
– Yetki Gümrük ve Ticaret Bakanlığında: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ayrıldı bu görev Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda kaldı. Bu bakanlıkta İç Ticaret Genel Müdürlüğü görevi aldı 45 gün Kızılcahamam da kamp yapıp ikincil mevzuat taslaklarını hazırladı.
– Yetki Kamu Gözetim Kurumunda: 660 Sayılı kararname ile görev bu sefer Kamu Gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu’na verildi.
– Bağımsız Denetçi Kavramı Doğdu: Kararnamede Bağımsız Denetçi tanımı yapıldı. SMMM ve YMM’lerden kurumun seçtikleri bağımsız denetçidir. Dendi
– Bağımsız Denetim Şirketleri İkiye Ayrıldı: Bağımsız denetim şirketleri Kamu Yararını İlgilendiren şirketleri denetleyen bağımsız denetim şirketleri ve diğer şirketleri denetlen bağımsız denetim şirketleri olarak ikiye ayrıldı.
Bu arada sürece dahil etmediğimiz kısımlarda TÜRMOB bağımsız denetçi eğitmek için büyük eğitim projesini başlattı. 1535 maddelik bir kanun metni bir maddesindeki bağımsız denetçinin ücreti üzerinden tartışılmaya açıldı. Meslek mensupları sen bağımsız denetçi olacaksın ben bağımsız denetçi olacağım kavgası ile birbirine girdi. Sermaye Piyasası her zamanki gibi kendi halinde sınavlarını yapmaya devam etti. Ne anlama geldiğini birçok kişinin bilmediği Bağımsız Denetçi lisansları dağıttı.
Panellerde seminerlerde sohbetlerde SINAV ortaya çıktı kim sınava girecek kim girmeyecek nasıl sınav olacak çevrimiçi mi yazılımı sözlü mü sınavdan muaf olanlar olacak mı kimler muaf olacak nasıl muaf olacak ortalık birbirine girmişken, ;
Cuma günü esas amacı teşvik mevzuatı olan TORBA KANUN taslağı ortaya çıktı. İlgili kanun tasarısının 18.maddesi 492 sayılı kanunun 8 sayılı harçlar tarifesine aşağıdaki tabloyu ilave etme niyetine girdi.
XIV Denetim yetkilendirme belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:
1. Denetim Şirketleri İçin (Her Yıl)
a)Kamu yararını ilgilendiren kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri
30.000 TL
b) Diğer Kuruluşları denetleyecek bağımsız denetim kuruluşları yetkilendirme belgeleri
15.000 TL
2.Denetim Yetkilendirme Belgeleri ve müşavirlik ruhsat harçları:
a) Yeminli Mali Müşavirlik Ruhsatı . 1.750 TL
b)Bağımsız Denetçi Yetkilendirme Belgesi . 1.500 TL
c)Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ruhsatı 1.250 TL
Kısaca sınav bekliyorduk harç geldi. Bu harç tablosundan çıkacak önemli sonuçlar var.
Öyle ya da böyle bağımsız denetçi diye ayrı bir meslek grubu yaratılmıştır. Her ne kadar TTK bu kişinin SMMM veya YMM olmasının yeterli olduğunu söylese de artık literatüre geçmiş yeni bir unvan var. Ve bedeli 1.500 TL, çok doğru değil ama fiyat olarak bir konumlandırma yapar isek YMM’nin altına SMMM’nin üstüne yerleştirilmiş hayırlısı olsun.
İkinci olarak denetim şirketleri de ortadan ikiye ayrıldı. Kamu Yararını ilgilendirenleri denetleyenler, diğerlerini denetleyenler gene parasal konumlandırırsak kamu yararını ilgilendirenler sanki daha iyi bir konumda diğerlerini de denetleyecekler mi bu paraya denetlemeleri lazım.
Her bağımsız denetim şirketinin artık her yıl sabit bir gideri var. kamu yararını ilgilendirenler için aylık 2.500 TL diğerleri için aylık 1.250 TL
YMM ve SMMM’lere gelen harçlar mevcut yükümlülüklerin üzerine mi gelecek yoksa onlardan bir kaçı kalkıp yerine mi gelecek, üstüne gelir ise mesleğe girmek isteyenlere ne kadar ağır bir yük olacak, yok mevcutlardan kalkacaklar olur ise devlet eliyle özerk bir meslek odasının gelirlerinin azaltılması ne kadar doğru.
Sonuç olarak şu şekilde toparlamak sorumluluğumuz, Türk Ticari Hayatını çok önemli bir dönüşüm bekliyor. Bu değişim akşamdan sabaha olacak bir değişim değil önemli konularda yoğun ve ısrarlı çalışmalar gerekiyor. Kanunun yarattığı fırsatlardan yararlanabilmek ve getirdiği ceza ve yaptırımlardan etkilenmemek için bilinçli bir şekilde şimdiden çalışmalara başlamak gerekiyor.
Bu değişimi yaratan devrimsel Türk Ticaret kanununun başarılı olabilmesi, Türk Ticari hayatında bir kaosa yol açmadan hızlı bir şekilde uyum sağlanabilmesinin sorumluluğu kanun tarafından SMMM ve YMM’lere verilmiş.
Bu insanlar bu konular hakkında üst düzey bilgi sahibi olacak, kendi yapılanmalarını tamamlayacak, bağımsız olacak, dönüşüm aşamasında muhasebeci kimlikleriyle şirket açısından çıkış yolları bulup önerecek uygulayacak, denetçi kimlikleriyle finansal tablo kullanıcılarının karar vermelerinde ihtiyacı olan bilgileri objektif bir şekilde almalarını sağlayacak bunları yaparken kurumların kendilerinden istediği fiziki, mali, yükümlülükleri yerine getirecek sınavlara girecek, sertifikalar alacak. Bunlar bir yana bir yandan da medya önünde ücretinin tartışmasını yapacak.
Ve hepsi bir yana zaman daralmasına rağmen belirsizlik, gizlilik, gizem.
0
There are 0 comments