Vergi
YOK YOK TİCARİ, YOK YOK BİNEK
3 Şubat 2010
0

Soru; İşlerimde kullanmak için bir ticari araç aldım. Muhasebe kaydını nasıl yapmalıyım.

Cevap; Normal şartlarda KDV’ni indirim konusu yapabilir, yılın son günü dahi alsan tam amortisman ayırabilirsin. Ama ticari araç hangi araç?

Soru; Ne demek hangi araç, Hafif bir ticari araç aldım (Kangoo, Doblo, Partner, Nemo, Fiorino, Beeper vb) tüm ticari araçlar aynı değil mi? Benim aracımın arka kısmında koltuk yok, sadece şöför ve yanında iki koltuk var.

Cevap; Ne yazık ki aynı değil bu araçlarda özel düzenlemeler var. Koltuk olup olmaması sorun değil eğer arka tarafında Emniyet Kemeri montajı için tertibat, havalandırma, iç aydınlatma, küllük vb 8 seri no’lu Tarife-Sınıflandırma Kararları gümrük genel tebliğinde yer alan özelikler var ve bu araç 8703 sınıfına alındı ise bu araç binektir. KDV’ni indirim konusu yapamazsın aktifleştirmen gerekir ve kıst amortisman uygulaman gerekir.

Soru; Aracı satan şirket bana böyle bir şey söylemedi aracın ticari araç olduğunu, KDV’sini indirebileceğimi söyledi, hatta bunun kanıtı olarak ta % 10 ÖTV ödediğimi eğer bu araç binek olsaydı, % 37 ÖTV öderdiniz bakın bu ticari olduğunun kanıtı dedi.

Cevap; Bir aracın ÖTV’sinin % 10 olması bu aracın ticari olduğunu göstermiyor, ÖTV kanununa 5398 sayılı kanun ile yapılan düzenleme ile bu araçlar binek dahi sayılsa ÖTV’si değişiklik göstermiyor. Gene % 10 olarak uygulanıyor.

Soru; Yani bu araç KDV indirmeye, amortisman ayırmaya gelince BİNEK, ÖTV ödemeye gelince otomotiv üreticileri kızmasın diye TİCARİ, peki şimdi bu araç ticari olduğu için biz K belgesine başvurmuştuk, madem ki binek K belgesine gerek yok o zaman.

Cevap; Ne yazık ki orada da özel düzenleme var. Eğer bu aracı şirketinin üzerine değil de kendi üstüne alırsan ve ruhsatı hususi olarak tescil ettirirsen ve kişisel olarak kullanırsan, K Belgesi almana gerek yok. Ama şirketin üzerine tescil ettirirsen araç ticari sayılıyor. K belgesi alman gerekiyor.

Soru; Pekiyi diyelim ki kendi üstüme binek olarak tescil ettirdim. Eskiden biz kendi üstümüze kayıtlı arabaları şirket ile kiralama sözleşmesi yapıp sorumlu sıfatıyla KDV ve Gelir Vergisi kesintisi yapıp aracın masraflarını gider yazabiliyorduk. Bu durumda gene aynısını yapabilir miyiz?

Cevap; Tabi ki kiralama yapabilirsin, ancak bu şekilde bir yapı seni K belgesi zorunluluğundan kurtarmıyor K belgesi alman lazım çünkü aracı ticari olarak kullanıyorsun. Ama K belgesini kiralık araçlara vermiyorlar. Bu nedenle hem K belgesinden ceza yersin hem de K Belgesi alamazsın.

Soru; Yani şirkete aldığımız bir hafif ticari araç KDV indirmeye, amortisman ayırmaya gelince BİNEK, ÖTV ödemeye gelince otomotiv üreticileri kızmasın diye binek olmasına rağmen TİCARİ gibi, K belgesi almaya gelince TİCARİ çok bilinmeyenli denklem gibi, bir ticari araç ile ilgili bu kadar tebliğ, yönetmelik kanun ve özellikli durum varsa sizin meslek yapılmaz herhalde.

Cevap; ??

Tüm meslektaşlarımızın hemen hemen haftada birkaç kez yaşadığı bir anekdotu sizlerle paylaştım. Gerçekten bu araçlar ile ilgili konular tam bir kaosa doğru sürükleniyor, çoğu kimse teknik detay ve ayrıntıyı bilmedikleri için bu araçları ticari olarak değerlendiriyor ve ciddi vergi tarhiyatları ile yüzyüze geliyorlar.

Bu konuyu kim çözer bence çözse çözse otomotiv üreticileri çözer nasıl ki bu araçların ÖTV’sinin binek gibi uygulanmasını engellediler ise KDV kanunu açısından da Ticari olarak sayılmalarını sağlayıp tüketicinin kafasındaki soru işaretlerini kaldırırlar.

0

About author

Related items

/ You may check this items as well

Af Kanunları

Soru; İşlerimde kullanmak için bir ticari araç...

Devamını Oku..

Af Kanunlarının Bağımsız Denetçilere Oluşturdukları Riskler

Soru; İşlerimde kullanmak için bir ticari araç...

Devamını Oku..

Zorunlu Bağımsız Denetim VUK Tablo’ya Yapılabilir mi?

Soru; İşlerimde kullanmak için bir ticari araç...

Devamını Oku..

There are 0 comments