Güncel
KGK – Gümrük ve Ticaret Bakanlığı – Bakanlar Kurulu’na Sorular
13 Kasım 2012
0

O kadar çok eposta o kadar çok mesaj o kadar çok telefon alıyoruz ki işi gücü bıraktık.

Keşke sorulan sorulara bir cevabımız olsa keşke bizde fikrimizden öteye bir şeyler söyleyebilsek ama yüzlerce soruya tek bir cevabımız var. BİL-Mİ-YO-RUZ.

Bize gelen soruları şöyle bir derleyelim yaklaşık 500 e yaklaşan sorudan 10 tane seçme yapalım dedik belki cevaplarını bilen birileri okurda cevap verme ihtiyacı hisseder.

1) Genel Kurullarla ve Limited Şirketlerle ilgili maddeler 01.07.2012’de yürürlüğe girdi, 2013 yılı mart ayına kadar TÜM Limited Şirketlerde Genel Kurul yapmamız kanunen zorunlu nasıl yapacağız?

2) Faaliyet Raporları İle ilgili çıkan ikincil düzenlemede faaliyet raporu içinde bulunması zorunlu olan finansal tablolar TFRS’ye göre hazırlanmış olması gerekir diyor. TFRS’ye göre hazırlanmış finansal tablo nereden bulacağız.?

3) Kanunun tüm maddelerinde finansal rapor konusu açılınca TFRS’lere ve KOBİ TFRS’ye atıfta bulunuluyor. Ancak herkes defterler VUK’a göre tutulacak diyor. Sadece “engel teşkil etmez” kelimesi ile yüzlerce madde nasıl hükümsüz kalıyor?

4) Geçen gün banka bizden TFRS’ye göre hazırlanmış bağımsız denetimden geçmiş finansal rapor istedi böyle bir hakkı varmı? Yarın Yunanistan merkezli bir banka Yunan Muhasebe Sistemine göre isteyebilir mi? Kim TFRS tablo düzenlemek zorunda kim değil?

5) Bankanın bizden istediği bağımsız denetim işlemini kime yaptıracağım. Bankanın işaret ettiği denetçi nasıl bağımsız oluyor? Basbayağı bankaya bağımlı olmuyor mu?

6) Mevcut murakıbımızı ne zaman iptal edeceğiz? Ortakların bir kısmı denetim sistemi kalsın istiyor devam ettirsek ne olur? Devam ettirdiğimizde denetçi raporu kanuni açıdan geçerli olur mu?

7) Grubumuzda Halka açık bir şirketimiz var. Bu şirketimizde denetçiler sonraki yıl sözleşme yapıldığında sayıma katılamadıklarından şartlı görüş veriyorlar, biz tüm şirketlerimizde şartlı değil olumlu görüş almak istiyoruz. 31.12.2012’den önce denetime tabi olacak şirketlerimiz ile denetçiler belli olur mu?

8) Kanun maddelerine göre TFRS’ye göre düzenleyeceğimiz mali tablolarımız için defterlere kayıt atacakmıyız. Önümüzdeki günlerde defter tasdiki yaptıracağız buna göre sayfa sayısını artıralım mı?

9) Muhasebe işlemlerimiz çok yoğun belli başlı işlemleri (sabit kıymet, reeskont, stok değerleme yöntemleri, kıdem vb) yazılım desteği almadan TFRS’ye uygun yapmamız imkansız bu sebeple TFRS’ye geçersek tüm yazılımımızı değiştirmemiz bu işleri daha iyi yapan yazılımlara geçmemiz lazım. Eğer 2013 te bu iş böyle olacaksa yıl bitmeden bu işin projesini başlatmamız lazım. Ne dersiniz yazılım projemizi başlatalım mı?

10) 2010-2011 yılı finansal raporlarımızı aynı zamanda YMM hizmeti aldığımız denetim şirketine TFRS’na göre yeniden hazırlattık. Bizim bile unuttuğumuz ama kendi vergi departmanlarının çalışma dosyalarında olan konuları raporlarına koydular. Tablolar inanılmaz olumsuz çıktı. Bu raporu kimseyle paylaşmasak bizi bu kadar iyi tanımayan bir denetim şirketine bir denetim raporu hazırlatsak olur mu?

Bu soruları seçerken hem en çok sorulan konuları hem de en enteresanlarını seçmeye çalıştık. Soruları okurken ve seçerken şunu fark ettik. İnanılmaz bir saha çalışması yapıyoruz.

Bu güne kadar belli bir kesimin ilgi alanında olan konuların geniş kitlelere ulaştığında ne kadar çok farklı bakış açısının işin içine girdiğine ve bu farklı bakış açılarının olayı getirdikleri yeni yaklaşımlara şaşırdık kaldık.

Mesela 4. Soru uygulamada neler olabileceğinin kısa bir özeti.

Mesela 5. Soru, çok çarpıcı bankanın işaret ettiği denetçi bağımsız mı? Benim diyen denetim standartları uzmanının, akademisyeninin cevap vermekte çekineceği bir soru.
Mesela 6. Soru ne kadar doğal ama kanunda karşılığı olmayan bir istek.

Mesela 8. Soru ne kadar basit ama ne kadar anlamlı uygulama sorusu kaç sayfa defter tasdik ettireceğiz.

Mesela 9. Soru TFRS dönüşümünün bir mali tablo düzenlemekten öte şirketin tüm yapısında ne kadar etkili olduğunu adeta şirketin en büyük yönetim fonksiyonu olan bilgi işlem sisteminin baştan aşağıya değiştirdiğini ortaya koyan bir tespit.

Mesela 10. Soru işini doğru yapan bir denetim şirketine nasıl arkadan vuran gözüyle bakıldığı, o bildiğinden buldu bilmeyen denetçi nereden bulacak yaklaşımı.

Yeni bir yılın başlamasına tam 45 gün kaldı. Ve bu yeni yılda Türk Ticari Hayatının, Türk Finans Piyasalarının, Türk Muhasebe Hayatının, Türk Denetim Hayatının ve bunlar bir araya geldiğinde Türk Ekonomisinin en köklü değişikliklerinden birisi öyle ya da böyle olacak. Ancak hiçbir şey net değil hiçbir şey belli değil.

Son günlerde elden ele dolaşan fıkra da dediği gibi gölün ortasındayız kıyıya çıkacak taşların yerini kim biliyor diye birbirimizin gözüne bakıyoruz. Bir yol gösteren olsa da telef olup gitmesek.

0

About author

Related items

/ You may check this items as well

Borçsuz Kulüpler DERHAL Borçlanın!

O kadar çok eposta o kadar çok mesaj o kadar ço...

Devamını Oku..

Af Kanunlarının Bağımsız Denetçilere Oluşturdukları Riskler

O kadar çok eposta o kadar çok mesaj o kadar ço...

Devamını Oku..

Genel Kurullar Nisan Ayında Yapılabilir mi?

O kadar çok eposta o kadar çok mesaj o kadar ço...

Devamını Oku..

There are 0 comments